Algemeen Reglement
Reglementen 2025.
Voor de documenten die u op deze pagina kunt downloaden heeft u een PDF reader nodig.

Rijtuigen.
Wat is een rijtuig?
Volgens het woordenboek: een voertuig, door paarden getrokken.
Is een koets een rijtuig? Ja! Is een rijtuig een koets? Neen, niet altijd.
Een Koets is een gesloten of overdekt rijtuig. Het woord koets wordt te pas en te onpas gebruikt, evenals het woord sjees in het zuiden van het land. In Nederland gaat de voorkeur uit naar de benaming rijtuig. Het aantal rijtuigtypen wat zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld is zo groot geworden dat het voor de meeste mensen niet meer mogelijk is om er een structuur in aan te brengen.
Elke fabrikant had zijn eigen basismodellen, maar op verzoek van de koper werdt het rijtuig vaak aangepast aan diens behoefte. Dit gaf weer de nodige variatie in de modellen van de rijtuigen en hun benaming.
Meer weten over uw rijtuig?
De juryleden van de NVTG kunnen u een bezoek brengen. Zij zullen uw rijtuig bekijken, beoordelen en u van meer informatie over het rijtuig, het gebruik, de oorsprong e.d. voorzien.
Dit is mogelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVTG. Aan zo’n bezoek zijn wel kosten verbonden welke ook verschillen voor leden en niet-leden. Wilt u hierover meer weten? Mail uw vragen naar info@nvtg.eu en we zullen u graag verder helpen.
Kleding.
Zowel in de rijtuigbouw als bij de kleding zijn er altijd grote
invloeden geweest van de heersende mode.
De traditie dat men zich aan de kleur van het rijtuig houdt en geen kleding draagt die daarbij vloekt is nog steeds actueel. Het is gebruikelijk dat men bij de keuze van de kleur van de kleding rekening houdt met de kleur van het rijtuig en van de bekleding.
Indien een Dame de aanspanning ment.
De dame wordt graag gezien in een lange rok, met bijpassende schoenen met platte of kleine hak, mantelpak jasje, hoog gesloten bloes, passende hoed, handschoenen en een passend schootskleed.
Indien een Heer de aanspanning ment.
De kleding van de heer is vaak minder kleurrijk dan die van de dames, vaak gaan deze gekleed in een iets grijs/donker pak, zwarte jas met streepjesbroek, passende schoenen, zwarte of een grijze hoge hoed of bolhoed en een passend schootskleed. Ook hier is variatie mogelijk afhankelijk van de weersomstandigheden. De eigenaar is vrij in de keuze of hij een grijze of zwarte hoge hoed draagt.
Koetsier en palfreniers/grooms.
Voor deze groep is het dragen van dienstkleding verplicht. In het kort volgt hierna een opsomming: lange jas, mouwvest, witte boord, witte of gele broek, zwarte hoge hoed, lederen zwarte laarzen met bruine kappen. De kleur van de jas kan variëren.
Alle informatie nog eens rustig nalezen?
Alle folders met informatie zijn ook te downloaden als PDF bestand.